Producenci
Buforowana witamina C – idealne wsparcie naszej odporności 0
Buforowana witamina C – idealne wsparcie naszej odporności

Nawet jeśli nie jesteś szczególnym miłośnikiem suplementów, to i tak na pewno choć raz w życiu zdarzyło Ci się przyjmować witaminę C. Ten chyba najbardziej znany obecnie suplement w sezonie przeziębień i grypy cieszy się jeszcze większą popularnością, zwłaszcza wśród osób dbających o siebie i pragnących zapobiec chorobom infekcyjnym. Dbanie o swoje zdrowie jest bardzo chwalebne, jednak czy naprawdę wiemy, jaką postać witaminy C warto przyjmować, aby zmaksymalizować korzyści, a zminimalizować potencjalne skutki uboczne?

Jeżeli chodzi o korzyści dla naszego zdrowia, to prawie każdy z nas o nich słyszał. Prawdopodobnie obiło nam się o uszy, że witamina C jest niezbędna dla regeneracji tkanek ciała, takich jak skóra czy naczynia krwionośne, dzięki czemu między innymi przyspiesza gojenie ran. Pewnie słyszeliśmy też o tym, że jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki, przez co może zapobiegać nowotworom czy chorobom serca. Nie da się również pominąć jej dobroczynnego oddziaływania w przypadku wspomagania odporności czy zapobiegania chorobom infekcyjnym. Jej niedobór, oprócz szkorbutu,  może powodować takie objawy, jak osłabienie mięśni, krwawienia,rozluźnienie i wypadanie zębów czy też wzrost zachorowań na choroby zakaźne.

 Ponieważ nasz organizm nie umie jej sam wytwarzać, powinniśmy codziennie dostarczać ją wraz z pożywieniem. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Co więcej istnieją pewne grupy osób, których zapotrzebowanie na tę witaminę jest większe niż innych. Są to m.in. osoby palące czy kobiety w ciąży. Dla takich osób dostarczenie tej witaminy wraz z jedzeniem może być trudne. Także w okresie sezonowych przeziębień i grypy warto zwiększyć jej podaż i dostarczać ją organizmowi w postaci suplementu. Jednak na rynku istnieje tak wiele rożnych rodzajów tej witaminy, że niejednokrotnie ciężko jest dokonać właściwego wyboru. Na pewno nie raz zastanawialiście się, czy kupić kwas askorbinowy czy -  tajemniczo brzmiącą -  witaminę C buforowaną. Tutaj postaramy się przedstawić główne różnice i zastosowanie obydwu tych postaci tej popularnej witaminy.

 Witamina C w postaci syntetycznego kwasu askorbinowego to najczęściej spotykana i najtańsza forma tej witaminy na rynku. Jednak nie zawsze bywa ona dobrze tolerowana przez wszystkich, zwłaszcza jeśli przy okazji cierpimy na schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka czy  kwaśny refluks. Także w przypadku przyjmowania większych dawek tej witaminy, czysty kwas askorbinowy może nie być najlepszym wyborem ze względu na ryzyko powstania kamieni nerkowych, zwłaszcza szczawianowych. W takim przypadku zdecydowanie lepiej będzie przyjmować witaminę C w postaci buforowanej.

 Buforowana witamina C jest produkowana z połączenia kwasu askorbinowego i nieorganicznych soli mineralnych, takich jak : sód, magnez, potas czy wapń. W zależności od tego, które z tych soli zostały wykorzystane do produkcji danego preparatu, uzyskujemy w ten sposób askorbinian sodu, magnezu, potasu czy wapnia. Przyjmując witaminę C w postaci buforowanej dostarczamy sobie więc, oprócz samej tej witaminy, dodatkowych minerałów. To jednak nie koniec korzyści płynących z przyjmowania takiej postaci witaminy C. Czysty kwas askorbinowy jest z natury swojej kwasowy, stąd jego tendencja do wywoływania u niektórych osób podrażnień w przewodzie pokarmowym. Natomiast buforowana postać witaminy C, dzięki zawartości minerałów, ma zredukowaną kwasowość, przez co działa bardziej łagodnie i nie powoduje tego typu problemów, nawet w przypadku przyjmowania dużych jej dawek. Nie zwiększa także ryzyka powstawania kamieni nerkowych.

 Kolejną niezwykle ważną zaletą przyjmowania witaminy C w postaci buforowanej jest jej zwiększona absorpcja. Dzięki obecności dodatkowych minerałów tempo, z jakim klasyczna witamina C podróżuje przez nasz układ pokarmowy, staje się wolniejsze, co pozwala na jej lepsze wchłanianie.

 Wybierając suplementy z buforowaną witaminą C warto zwrócić szczególna uwagę na te, które oprócz zbuforowanej postaci witaminy C zawierają także dodatkowe źródła witaminy C, takie jak ekstrakty z dzikiej róży czy bioflawonoidy cytrusowe. Te ostatnie są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie, co sprawia, że takie suplementy są jeszcze bardziej skuteczne w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób infekcyjnych i przeziębieniowych.

 

Źródła:

https://www.livestrong.com/article/262087-what-are-the-benefits-of-buffered-vitamin-c/

https://apteline.pl/artykuly/witamina-c-lewoskretna-syntetyczna-naturalna-ktora-wybrac

https://www.dailybenefit.com/products/buffered-vitamin-c

https://medpak.com.pl/blog/poradniki/bioflawonoidy-cytrusowe-czym-sa-dawkowanie-wlasciwosci

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl