
Mikroalgi ze swoją unikalną fotosyntezą stanowią podstawę naszej egzystencji. Magazynują niezbędne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, które pośrednio trafiają do naszej diety poprzez ryby i owoce morza. Olej z alg morskich to tak dobra alternatywa dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą ryb.
Pozwala nam czerpać bezpośrednio ze źródła!
Chociaż algi są ważną częścią naszego łańcucha pokarmowego, wciąż niewiele o nich wiemy. To się jednak szybko zmienia dzięki coraz większym wysiłkom badawczo-rozwojowym. Szacuje się, że istnieje około 1 miliona różnych rodzajów alg. Algi Chlorella i Spirulina są znane od wielu lat, ale te rodzaje glonów zawierają tylko znikomą ilość omega-3. Wraz z odkryciem alg Schizochytrium mamy algę bogatą w kwasy omega-3, która jest prawdziwą alternatywą dla spożycia ryb. Należy się spodziewać, że w przyszłości zostanie odkrytych kilka rodzajów alg o wysokiej zawartości kwasów omega-3.
Olej z alg w dużych dawkach to nie tylko dobra alternatywa dla ryb, ale być może także jedyny sposób na zaopatrzenie globalnej populacji w kwasy tłuszczowe omega-3. Jak wiemy, zrównoważone rybołówstwo ma swoje naturalne ograniczenia. Z drugiej strony hodowane algi stanowią zrównoważoną alternatywę. Dobre dla naszego zdrowia. Dobre dla oceanów.