Producenci

BAZYLIA Olejek bazyliowy (Ocimum Basilicum) LUKA Aromatherapy

Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 35,00 zł 35.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: LUKA aromatherapy
Kod produktu: 5902686651697

Opis

Olejek bazyliowy  (Ocimum Basilicum)

 Pojemność: 10 ml /150 kropli

Bazylia przez wieki miała status afrodyzjaku oraz była cenioną rośliną przyprawową.  Uważano, że ma moc odstraszania złych duchów. Nazwa bazylia pochodzi od greckiego słowa „Basilicos”, które  oznacza króla lub coś królewskiego. Roślina ta czczona była także w Indiach, gdzie uważano ją za świętą, a liście żuto przed ceremoniami religijnymi. Stosuje się ją także w Ajurwedzie i Chińskiej Medycynie.

 Ta jednoroczna roślina dorastająca do 1 metra wywodzi się z Azji i wysp Pacyfiku, lecz obecnie uprawia się ją także w Europie i USA. Olejek bazyliowy pozyskiwany z liści i kwitnących na biało i różowo kwiatów ma kolor bladozielony i posiada ciekawy, pieprzno-słodki aromat.  Uważa się, że usuwa stres, a także poprawia koncentrację. Pomaga w przypadku migren i choroby lokomocyjnej. W kosmetyce jest stosowany w preparatach do cery trądzikowej oraz w przypadku osłabionych i matowych włosów.

 Sposób pozyskiwania: parowa destylacja liści i kwiatów bazylii

 Właściwości:  tonizujące

                        antyseptyczne

                        relaksujące

                        przeciwtrądzikowe

                        poprawiające koncentrację

Sposób użycia:

  • zewnętrznie do inhalacji, dyfuzora, masażu (po zmieszaniu z olejem bazowym np. migdałowym, jojoba)
  • wewnętrznie : stosować wyłącznie po konsultacji z lekarzem lub naturoterapeutą

 Zastosowanie:

  • kąpiel w wannie z dodatkiem kilku kropli olejku bazyliowego poprawi nastrój i zrelaksuje po ciężkim dniu
  • kąpiel stóp z dodatkiem olejku bazyliowego zapobiegnie nadmiernemu poceniu
  • do relaksującego masażu ciała – kilka kropli olejku dodać do oleju bazowego
  • kilka kropli dodanych do szamponu sprawi, że włosy będą mocniejsze i lepiej odżywione
  • dodać 1-2 krople do hydrolatu lub toniku, aby pozbyć się zmian trądzikowych

 Środki ostrożności: Olejek bazyliowy może powodować podrażnienie skóry, dlatego zalecane jest nie stosowanie silniejszego stężenia niż 1%.

Dobrze łączy się z olejkami: bergamotowym, cedrowym, imbirowym, geraniowym, grejpfrutowym, lawendowym, cytrynowym, neroli i z werbeny.

Część rośliny: liście i pączki kwiatowe bazylii

Kraj pochodzenia: Indie

Działanie: antyseptyczne

                  tonizujące

                  relaksujące

                  przeciwtrądzikowe

                  poprawiające koncentrację

Stosowanie: zewnętrzne, wewnętrznie tylko wg zaleceń terapeuty

 Opis olejku powstał w oparciu o publikacje  z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl