Producenci

CZYSTEK Olejek Labdanum (Cistus Ladaniferus) LUKA Aromatherpay

Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 149,00 zł 149.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: LUKA aromatherapy
Kod produktu: 92D4-79874

Opis

Olejek Labdanum/Olejek z Czystka (Cistus Ladaniferus)

Pojemność: 10 ml /150 kropli

 Żywica Labdanum wspominana jest już w Starym Testamencie. Wykorzystywana była jako kadzidło, składnik perfum, w medycynie, a nawet środek do stylizacji brody. W kontekście medycznym labdanum służyło dawniej jako środek na przeziębienia, kaszel i infekcje dróg oddechowych, a także biegunkę, bóle reumatyczne I menstruacyjne oraz obrzęki. Stosowano je także zewnętrznie, aby wspomóc gojenie się ran.

 Olejek labdanum jest jednych z najdroższych i najtrudniej dostępnych olejków eterycznych na rynku. Pozyskiwany jest z liści i gałązek biało kwitnącego krzewu rosnącego w Basenie Morza Śródziemnego, zwanego czystkiem labdanowym ( Cistus Ladaniferus). Olejek posiada piękny balsamiczno-ambrowy zapach i z tego względu często wykorzystywany jest do produkcji perfum, zwłaszcza orientalnych. Jeżeli chodzi o walory zdrowotne, dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i odkażającym znajduje zastosowanie w leczeniu górnych dróg oddechowych. W kosmetyce dobrze się sprawdza w pielęgnacji cery dojrzałej i problematycznej.

 Sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną żywicy krzewu Cistus Ladaniferus

 Właściwości: antyseptyczne

                        przeciwbakteryjne

                        przeciwzapalne

                        wykrztuśne

                        moczopędne

 Sposób użycia:

-zewnętrznie do inhalacji, dyfuzora, masażu (po zmieszaniu z olejem nośnikiem np. migdałowym, jojoba)

 Zastosowanie:

  • do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się, z problemami (łuszczyca, egzema),
  • trudno gojące się rany (można stosować bezpośrednio na wacik),
  • oparzenia słoneczne, otarcia, czyraki,
  • infekcje górnych dróg oddechowych (inhalacje)
  • borelioza

 Środki ostrożności: przed aplikacją na skórę zawsze rozcieńczaj olejek do stężenia poniżej 5%

 Dobrze łączy się z olejkami:  jałowcowym, cyprysowym, mirrowym, sandałowym, sosnowym, lawendowym i bergamotką, paczuli, rumiankowym i szałwiowym.

Część rośliny: surowa żywica

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Działanie: antyseptyczne

                    przeciwbakteryjne

                    przeciwzapalne

                    wykrztuśne

                 moczopędne

Stosowanie: zewnętrzne, wewnętrznie tylko wg zaleceń terapeuty

 Opis olejku powstał w oparciu o publikacje  z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl